Pages

Friday 16 October 2015

Ayam Perap BBQ sos versi malas.

Hello semua.. Entri kali ini nak cerita pasal resepi. Tapi resepi hentam dari aku, sebab aku kononnya dalam usaha untuk menurunkan berat badan. Tapi dalam level 1 lagi pasal orang kata "hot hot chicken shit". Kahkahkahkah. Siapa peduli, ada aku kisah. Pada saat dan tika ini, sudah 2 minggu aku tak ambil nasi. Tapi, ya tapi hari ni umie masak nasi lemak. Sis kenot tahan, makan suku ja. Hahahaha.

So apa yang aku masak? Aku takda nama tuk apa yang aku masak ni. 
Kalau chef umie kita kata sedap maknanya sedaplah tu. Yums~ 

Ada 3 benda dalam tu, ayam, mashed potato (kentang lenyek) & brokoli ja pun. Heee :D

Untuk mashed potato,
2 biji kentang. 
Kopek kulit.
Belah 4, untuk cepatkan proses rebus
Tabur garam sikit dalam air rebusan
Dan rebuslah sehingga empuk.
Sudah empuk, toskan airnya.
Lenyeklah kentang dan buhla lada hitam
Rasalah sesedap tekak korang.

Untuk brokoli.
Ambillah berapa banyak brokoli korang.
Rebus ja dalam air kentang tadi
Layurkan sekejap saja, sebab aku taknak layu.
Nak kekalkan kerangupan kata orang.
Angkat dan toskan.

Untuk ayam.
1 belah dada ayam.
Bawang putih, halia. (Benda ni aku beli dah siap memang ada jual dalam botl) 
So aku tak kacau barang umie. Heheheh.
*sebenarnya pemalas!
Ayam dah basuh, gaulkan halia dengan bawang putih.
BBQ sos jangan dilupa. Kahkahkah *itu rahsianya*
Gaulkan, lada hitam dan chilli flakes ditaburkan juga.
Panaskan oven, 175'c.
Bersedia untuk dibakar dalam oven. Jamgan lupa kelarkan ayam tu. Untuk cepat masak. Aku spray aluminium foul tu dengan cooking spray sebelum letak ayam.

Sebelum tu aku tabur parsley dengan rosemary. Konon nak naikkan bau. 
Ini pun aku beli 4 sekawan sekali. Senang! Oregano, parsley, Basil & Rosemary. 

Ayam bakarlah dalam 15/20 minit. Korang tengok-tengok. Sebab dada ayam kan, cepat masak. 

Sudah. Itu saja. Sedap. Cepat dan ringkas. Buat food presentation sikit, bentukkan sos cili tu. Yums~  

No comments:

Post a Comment